Procesopname dakraam plaatsen

Dakraam plaatsen?

Hoe plaats je een dakraam? In deze fotoserie is te zien hoe dit stap voor stap in z'n werk gaat. Bekijk hieronder de foto's en zie de beschrijving voor wat er precies gebeurt.

1. Als eerste bepaalt de monteur samen met de klant waar het raam ongeveer moet komen. Daar maakt de monteur een kijkgat. Een kleine sparing waardoor je aan de buitenkant van het dak kunt meten waar het raam precies gaat komen. Het liefst wil je het raam namelijk tussen de dakpannen in leggen, dit is het mooiste omdat er minder dakpannen op maat gemaakt hoeven te worden.

2. Als dit is berekend kunnen er (loodrechte) lijnen worden getrokken die de monteur uitzaagt met een Reciprozaag. Het isolatiemateriaal (meestal glaswol) snijdt hij weg waardoor de pannenlatten en een spoor zichtbaar worden. (In dit geval gaat het om een sporenkap en niet om gordingen.) De monteur zaagt deze ruim weg. Om de constructie van het dak goed op te vangen, plaatst hij een raveling aan de onderkant en de bovenkant van het gat. Dit zijn grote balken die haaks op de buitenste sporen worden geplaatst.

3. De monteur schroeft het raam aan de buitenste sporen en de raveling vast, hierbij controleert hij of het raam loodrecht hangt. Aan de buitenkant van het raam plaatst hij de gootstukken en daarbij ook het waterkerend manchet (een soort kraag om het water tegen te houden). Hierna kunnen de pannen op maat geslepen worden, in dit geval hoeft dit aan één zijde te gebeuren.

4. Als laatste meet de monteur de maten voor de afwerking en zaagt hij deze buiten op maat. De randen worden geschuurd en het hout bevestigt hij met kleine spijkers tegen het raam aan. Last but not least: het raam zelf wordt in het kozijn gedraaid. Vaak monteert de monteur hierna het rolgordijn in het raam. Vooral met een verduisterend gordijn is er een duidelijk verschil zichtbaar tussen wel of geen daglicht in de kamer.

Een dakraam plaatsen heeft vaak een groot effect op de ruimte en het licht in een kamer!

Proces dakraam plaatsen
Het plaatsen van een dakraam
Procesopname dakraam plaatsen
Voorbereiding dakraam plaatsen
Plaatsen van een nieuw dakraam
Dakraam plaatsen
Het plaatsen van een dakraam door Verhoef Dakramen
Dakraam laten plaatsen
Dakraam plaatsen procesopname
Proces dakraam laten plaatsen
Plaatsen dakraam
Procesopname plaatsen van een dakraam
Voorbereidingen Verhoef Dakramen
Dakraam laten plaatsen door Verhoef Dakramen
Verhoef Dakramen aan de slag
Proces van een dakraam plaatsen
Plaatsing van dakraam
Resultaat dakraam
Plaatsing raam